Любознателните петокласници участваха в екскурзия по НП «България-образователни маршрути»

Маршрутът ни: Бургас-Разград-Исперих-Бургас от 24.04.2024 до 26.04.2024г..
Посетихме археологически резерват Абритус, в непосредствена близост до град Разград. Учениците изслушаха с интерес беседа в зала с находки от праисторическото и античното минало по тези земи, задаваха въпроси и очароваха музейните служители с любознателността и поведението си. След това се разходихме по разкритите от археолозите антични останки и се качихме на кула с гледка към античния и съвременния град. Като последен обект в резервата посетихме Интерактивния музей. Тук всяка зала разкри различни аспекти от живота в античния град Абритус като част от Римската империя и предизвикваше искрен интерес. Учениците сглобяваха пъзели, правиха си монети от глина, гледаха филм, правиха снимки, където беше позволено.
Посетихме също Часовниковата кула, градския парк и Зоопарка на Разград.
На следващия ден от екскурзията посетихме заплануваните Дом на природозащитника с препарирани животни и Етнографския музей, където получиха ценна информация, свързана с предметите Биология и здравно образование и История и цивилизации. Видяха предмети от бита на българите и им разказаха за обичаите на предците ни.
На третия ден се отправихме към Исперих, където посетихме историко-археологическия резерват Сборяново. Първият ни обект бе тракийската гробница Свещари. Учениците останаха впечатлени от видяното, което има връзка с учебния материал, отново проявиха интерес и добро поведение.
Последният обект от нашата програма бе Демир баба теке, който също ни очарова заради силната връзка с природата и културното преплитане през вековете между траки, християни и алиани.
Благодарим Ви, деца!