Иновативно училище

От 10 до 14 октомври 2022 г., учениците от 3 Б клас реализираха първата си проектна седмица по иновативна програма „Космическо пътешествие“.
Иновацията е насочена към интегриране на обучението по човекът и природата, математика, български език и литература, изобразително изкуство и информационни технологии.
Образователното горско училище се проведе в курорта Пампорово.
По време на петдневното си Космическо приключение учениците посетиха:
Националната астрономическа обсерватория „Рожен“;
музея на авиацията в Крумово;
дигиталния планетариум, разположен в сградата на Регионалния природонаучен музей в гр. Пловдив.
Учениците научиха, че нощното небе, красиво и загадъчно, е било източник на истории и митове, откакто хората съществуват на Земята. Едва отскоро сме започнали да откриваме и разбираме нашето място в Космоса. Запознаха се с всякакви интересни факти за историята на астрономията, за изобретяването на телескопа, както и за най-новите гигантски телескопи, които ни позволяват да се взираме все по-дълбоко във Вселената. Любознателните „НещоТърсачи“ научиха как звездите се раждат и умират.
Изключително вълнуваща за учениците беше срещата им с доц. д-р Евгени Овчаров – ръководител на катедра „Астрономия“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Доцент Овчаров презентира пред децата най-новите открития в областта на Космоса и изрази очакване след време някои от тях да правят научни изследвания в областта на астрономията. За да може всяка минута от Космическото приключение на учениците да бъде пълноценно преживяна, учителите организираха разходки сред природата, посещение на пещерата „Дяволското гърло“ и Ягодинска пещера.
Безспорно най-атрактивно за децата беше катеренето по 10 метрова изкуствена стена, преминаването по въжена линия и спускането с алпийски тролей в близост до екопътека „Невястата“. Екстремните предизвикателства дадоха идеална възможност за развитие на координация, издръжливост, смелост и решителност – качества необходими на всяка успешна личност. Поставени в различна за тях среда учениците усвоиха нови знания, проявиха креативност, мотивираха своя интерес към науката и света. Нетърпеливо очакват новите предизвикателства!