„Когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното“ - 01.11.2021

В празничния Ден на народните будители, обявен при неговото първо отбелязване през 1922 година „за народен празник на заслужилите българи”, обръщаме поглед към думите на министъра на Народното просвещение Стоян Омарчевски: „…Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж… когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното…“. Точно този трепет на душите и сърцата, биещи в едно, събра желанието на децата от ОУ „Антон Страшимиров“ – Бургас да изпълнят със съдържание голямото сърце на кампанията „Дари капачка – спаси живот“. С искрено желание и интерес, ученици от всички класове се включиха в инициативата и техните усилия се увенчаха с очакван резултат. С участието си в акциите на „Дари капачка – спаси живот“, всеки един успя да допринесе не само за рециклирането на събраните капачки, но и да подкрепи една благородна и стойностна кауза. В помощ на най-малките пациенти УМБАЛ Бургас вече има реанимобил – неонатална линейка със специално оборудване, купена с ресурси от рециклирани капачки и дарители. Каузата на Отделението по неонатология в нашия град отбеляза своя сполучлив завършек.
Следващата кауза, която е подета, е за закупуване на Оксимиксер – уред, който подпомага дишането на преждевременно родени бебета. Душите и сърцата на децата от ОУ „Антон Страшимиров“ – Бургас ще продължат да бият в едно – вече са приели присърце и работят усилено и за тази инициатива.
Инициативността и желанието да се вдъхновяват и насърчават усилията на учители, ученици, родители, дарители и спомоществователи не се изчерпва само с участието в една кампания, в реализирането на една идея. През месец септември с любезното съдействие, помощта и дарените средства от „Джейелпи“ ЕООД гр. Бургас и Училищното настоятелство при ОУ „Антон Страшимиров“ – Бургас се реализира първият етап от реконструкцията и подмяната на входните врати на западния вход на училището. Осигурена е възможност за пропусквателен режим, отговарящ на всички здравни и противопожарни изисквания. Децата от начален етап имат самостоятелен достъп до сградата на училището от модерно съоръжение, което осигурява изход и към изградените от северната страна беседки за занятия на открито, занимания по интереси и активен отдих и физическа активност.
С помощта на родители, дарители и спомоществователи училищното ръководство има готовност за реализация и на втория етап от реконструкцията, включващ ремонт на стълбищата и подмяна на парапетите, за да могат учители, ученици и родители да се радват на новата придобивка.
Съвместните усилия, здравата връзка и общите цели на учители, ученици, родители и дарители винаги са водели до успешна реализация и на най-смелите мечти – правят го днес, ще го правят и занапред.