Проект „Осигуряване на съвременна образователна среда“

От 18 до 20 май 2022 година, ОУ„Антон Страшимиров“ реализира проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“.
Ръководителят на проекта, г-жа Веселка Тодорова, съвместно с ученици от 5 клас, проведе урок на тема „ Аполония Понтика – един гръцки полис на брега на Черно море“ в Археологически музей – Созопол. Децата показаха отлични знания за античния полис, научиха интересни факти за създаването и историята му, разгледаха богата колекция от древногръцки вази, амфори, каменни котви, мраморните фризове, фрагменти от най-древния водопровод в България, монети от римско време, мраморният реликварий, съхранявал мощите на Свети Йоан Кръстител, колекцията от средновековни сграфитокерамика и накити, както и монетното съкровище от XVIII в.
Домакините от музея бяха впечатлени от информираното поведение на учениците и от интереса им към науката и историята.
Образователната екскурзия продължи с посещение на град Казанлък. В Исторически музей „Искра“ – Казанлък учениците видяха експозициите в отдел „Археология“ , „Възраждане“, „Нова и най-нова история“, като най-голям интерес предизвика Новата трезорна зала, в която са изложени златни, сребърни и бронзови находки от тракийските гробници в региона.
Групата посети и Казанлъшката гробница – един от шедьоврите на античното културно наследство, паметник със световно значение защитен под егидата на ЮНЕСКО.
Финалът на проекта беше посещението на гробницата на Севт III в могилата Голяма Косматка.
Проектът дава възможност да се проведе обучение в по-интересна и привлекателна за учениците среда, което да допринесе за по-добро и трайно усвояване на учебния материал, за обогатяване на тяхната култура и интерес към историята и изкуството.