„ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“ В РОЖЕН

Учениците  от 6.клас, участващи във ФУЧ „Космическо пътешествие“ по НП „Иновации в действие“, имаха изнесено обучение в НАО“Рожен“ и Авиомузей „Крумово“.

Малките пътешественици научиха интересни факти за най-големия телескоп на Балканския полуостров, който се използва от наши и чужди учени за провеждане на астрономически наблюдения. С любопитство задаваха въпроси за най-далечните звезди, екзопланетите и начините за определяне на техния състав.
В Авиомузей Крумово станаха свидетели на полети на изтребители по повод празника на българската армия, който традиционно се провежда на Гергьовден.
В музея децата научиха интересни факти за българското участие в овладяването на Космоса, подробности за полета на първия ни космонавт Георги Иванов, видяха капсулата, с която се е приземил, неговия скафандър и други лични вещи.
Вниманието на учениците бе привлечено от различните бойни и граждански самолети, от сложното устройство на техните двигатели и направиха извода, че човешкият гений е също толкова безграничен, както е и безкрайният Космос!
А ние, техните учители, сме сигурни, че сме запалили искрата на бъдещи инженери, пилоти и астронавти.