НП "България - образователни маршрути"

От 3 до 7 юни учениците от IV A и IV Г клас,  с ръководители Мария Кънчева,  Петя Сулева,  Елена Иванова и Даниела Тенева, взеха участие в туристическо пътуване по национална програма "България - образователни маршрути“ и станаха част от едно вълнуващо  образователно приключение. В продължение на 5 дни децата заедно с учителите си се докоснаха до красотата и величието на три планини - Рила, Пирин и Родопите. В с. Добърско посетиха черквата "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Усетиха мистичността на Рупите и духовността на едни от най-големите български светини – Рилския и Роженския манастир. Гостуваха на най-малкия град в България – Мелник, запознаха с поминъка и историята му. Посетиха Кордопуловата къща - най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, която е запазена до днес.  

Но това не бе всичко. В Банско се пренесоха в живота и делото на един от първите будители и просветители на българския народ Паисий Хилендарски и патриархът на българските учители Неофит Рилски, на поета хуманист Никола Вапцаров.  Посетиха църквата "Св. Паисий Хилендарски".  Гостуваха и в къщата на Баба Дешка в с. Горно Драглище. Там имаха възможност да месят хляб, да облекат автентични народни носии, да танцуват хоро, да усетят онази част от българското, което ни напомня кои сме и откъде идваме, кара ни да изпитаме необходимостта от това да съхраним традициите си и да ги предаваме на децата си.

Последният ден от приключението завърши с посещение на Епископската базилика на Филипопол - античният предшественик на днешния Пловдив,  най-голямата раннохристиянска църква в страната.

Децата и техните учители споделиха, че се чувстват безкрайно развълнувани и доволни от възможността да осъществят това истинско приключение.