Иновации в действие – 2

В периода 26 – 28.05.2021 г. екипът от ОУ „Антон Страшимиров“ – Бургас, състоящ се от ученици от 6 е клас с иновативен ФУЧ „Вдъхновени от професиите“ и избираеми учебни часове по изобразително изкуство и 4 учители посети Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ – гр. Трявна.
Визитата бе в рамките на Национална програма „Иновации в действие“, като целта на мобилността бе споделянето на добри педагогически практики и идеи между двете иновативни училища.
След опознавателната обиколка на училището в първия ден, екипът ни бе очарован от самобитната естетическа учебна среда, дело на самите ученици, богатата библиотека, новите машини, дигитални технологии, 3 D – принтери, с които се обезпечава учебния процес по специалните предмети.
Програмата бе наситена и ползотворна и включваше посещения на часове по иконопис, презентиране от ученици на продуктите от иновативните часове по проекто-базирано обучение в НГПИ, конфериране с педагогическите екипи, представяне на специалностите „Дърворезбарство“, „Иконопис“ и „Интериорен дизайн“, които се изучават в „Тревненска школа“.
Нашите шестокласници с удоволствие участваха в творческото ателие по иконопис, с интерес наблюдаваха презентирането на предишни проекти от по-големите ученици от Трявна. Направиха и пленер по изобразително изкуство на открито.
Гост в един от дните на мобилността бе и старши експерт по ОСО от РУО – Габрово – г-жа Емилия Ангелова.
Посетихме тревненски къщи и музеи и усетихме духа на Възраждането в старинния град. В заключителната сесия споделихме с екипа на НГПИ нашите отлични впечатления от срещите и от това, че в националното училище се основават на традициите с поглед към бъдещето. Както сподели г-н Орфей Миндов, целта е не само да пазим традициите живи, но и да ги развиваме и осъвременяваме, като ги пренесем с елемент на новаторство в 21 век.
Очакваме тревненския екип в нашето училище в края на юни за поредните съвместни дейности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *