Призив

Уважаеми ученици и родители,

Ние учителите от ОУ „Антон Страшимиров“ гр. Бургас решихме да се присъединим към инициативата на група родители и Община Бургас и да подпомогнем лечението на малкия Никола. В нашето училище благотворителността има изградени традиции. Призоваваме всички Вас да дарите отделените за цветя за първия учебен ден средства, за да помогнем на детето. Средствата можете да поставите в обозначена кутия до входа на училището.
Надяваме се, че всички заедно ще помогнем на малчугана да расте здрав и щастлив като всяко дете!
Прилагаме пълния текст на призива на Община Бургас с надеждата всеки един от нас да отвори сърцето и да изрази своята съпричастност към човешкото страдание.

„Дарение вместо цветя“
Родителите на 3-годишния Никола от Бургас отправят молба за помощ. Детето е родено с диагноза „дефицит на бедрената кост“, което причинява сериозно изоставане в развитието на едното краче.
Община Бургас подкрепя кампанията на близките на болното дете да бъдат събрани средства за скъпите операции. Част от нея е инициативата „Дарение вместо цветя“. Призивът към всички родители е в първия учебен ден предвидените за цветя пари да бъдат дарени за лечението на Никола.
Средства за лечението на 3-годишното дете се събират на няколко места. Специални кутии са поставени във фото „Дъга“ в комплекс „Меден рудник“, в Карнобат – ул. „Христо Смирненски“ – в магазина за GSM аксесоари. Днес кутия за дарения ще бъде поставена на партера в Община Бургас, а до няколко дни ще бъде активиран DMS номер, на който всеки ще може да изпраща дарителски SMS.
В момента Никола ходи със специални обувки. Те вече не могат да компенсират разликата в дължината на крачетата, която е 4,5 сантиметра. В България операции за подобен проблем се правят чак след 11-годишна възраст.
Дотогава не само разликата ще е по-голяма, но и тялото на детето може да получи множество изкривявания. Ето защо семейството е принудено да търси друг вариант в името на сина си.
В медицински център „Света Мери“, Уест Палм Бийч, Флорида, САЩ могат да оперират Никола още сега.
Световноизвестният детски ортопед-хирург д-р Пейли дава надежда, че крачето на Никола може да бъде оперирано и подложено на удължаване, ако интервенцията се извърши точно в този момент.
Разликата може да бъде компенсирана и крачето да израсте нормално, без да се създава риск за здравето на детето. Скъсяването на крачето му в зряла костна възраст ще е 9,5 см, ако сега не се оперира.
В средата на септември д-р Пейли ще преглежда в Барселона. Там ще назначат и дата за операцията на Ники.
Операцията се състои в поставяне на външен фиксатор за 10 седмици (това е периодът на удължаване ). През този период има осигурена физиотерапия, прегледи и рентген в клиниката. След постигане на желания резултат, фиксаторът остава за още 10 седмици, но Никола ще може да се прибере в България. Тук фиксаторът ще може да се премахне и да поставят пирони, за да се избегне фрактура на костта.
Сумата за операцията е 120 000 долара и е непосилна за нашето семейство, за това се обръщаме към Вас за помощ!, споделя семейството на Никола.

Средства се събират и на сметка:
НИКОЛА ПЕТКОВ ДИМОВ
IBAN : BG92UNCR70001523296890
BIC:UNCR